Functioneel neurologische stoornis en de behandeling d.m.v. hypnose

Wat is Functioneel Neurologische Stoornis?

Het belangrijkste kenmerk van een functiestoornis, is dat iemand problemen heeft bij het gebruik van bepaalde lichamelijke functies. De klachten lijken te worden veroorzaakt door een neurologische aandoening, maar na uitgebreid onderzoek kan er geen lichamelijke verklaring worden gevonden. Veelvoorkomende klachten zijn verlammingen, beven, loop-, sta- of evenwichtsproblemen, problemen met zien en toevallen.

Een periode van spanning of nare leefomstandigheden gaat vaak vooraf aan het begin van de klachten. Een bepaalde functie, zoals het gebruik van spieren nodig voor lopen of praten, is vervolgens tijdelijk verloren gegaan. Bekende voorbeelden van motorische functiestoornissen in het Nederlandse taalgebied zijn de stem kwijtraken van schrik of verlamd zijn van angst.

 

 

Waardoor kan een Functioneel Neurologische Stoornis ontstaan?

Door spanningen kunnen de functies verstoord raken. De meeste mensen maken weleens zoiets mee. Door stress, oververmoeidheid maar ook soms zonder reden, lukt het bijvoorbeeld niet meer om op de naam van een bepaalde schrijver te komen, terwijl je zeker weet dat je de naam wel kent. Ook dan gat het om een functiestoornis. Je bent niet in staat om het automatische zoekproces in je geheugen te laten plaatsvinden. Steeds opnieuw proberen op het woord te komen heeft geen zin. Om een dergelijk woord te vinden is het goed iets anders te proberen, bijvoorbeeld te denken aan de titel van een boek van die schrijver of aan een situatie waarin je zich het woord nog wel wist te herinneren, of om het boek in gedachten voor te stellen of te denken aan een andere schrijver of aan de plaats in de boekenkast waar het boek staat. Via deze omweg ( bypass)  lukt het dan wel. Bij een functiestoornis gebeurt hetzelfde: automatische processen ( bijvoorbeeld lopen of praten) vinden niet plaats, hoe je het ook probeert.

 

Hoe werkt de behandeling bij een Functioneel Neurologische Stoornis?

Bij een fysiotherapeutische behandeling van een functiestoornis wordt gezocht naar een dergelijke manier om uw klachten te beïnvloeden. Hypnose kan zo’n weg zijn. De behandeling van functiestoornissen door middel van hypnose gaat terug tot in het begin van de twintigste eeuw. Uit recent neurowetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij hypnose en bij bepaalde functiestoornissen dezelfde gebieden in de hersenen geactiveerd worden.

Veel mensen kennen hypnose van de televisie of van toneelhypnotiseurs. Hypnose lijkt dan tot allerlei rare verschijnselen te kunnen leiden. In werkelijkheid is hypnose niets bijzonders. Het is een natuurlijk fenomeen dat ook bij dieren voorkomt. Tijdens hypnose verkeren mensen in een heel geconcentreerde toestand, wat enigszins te vergelijken is met het heel geconcentreerd lezen van een boek. De lezer vergeet dan vaak de omgeving om zich heen. Hij is dan in een soort trancetoestand. Hypnose maakt gebruik van dezelfde vaardigheid: u richt uw aandacht op een bepaalde manier, waardoor een trancetoestand optreedt. Tijdens een dergelijke trancetoestand voelen mensen zich meestal ontspannen. U weet precies wat er gebeurt en u doet geen dingen die u niet wilt.

In de behandeling wordt geprobeerd om met hypnose uw klachten te beïnvloeden. Een belangrijk deel van de behandeling bestaat uit het zelf leren toepassen van de hypnosetechnieken. Dit noemen we zelfhypnose. Vervolgens krijgt u ook oefeningen voor thuis die u verder helpen de functiestoornis te overwinnen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij ongeveer zeventig procent van de mensen deze behandeling goed werkt.

Maak een afspraak voor Functioneel Neurologische Stoornis
Afspraak maken
Fysiotherapeut
Era Pirenne
Psychosomatisch oefentherapeut, therapeut Cesar/Mensendieck, Slaapcoach, FNS therapeut dmv Hypnose en ASITT therapeut
Lees meer