Longrevalidatie

Wat is longfysiotherapie?

De longfysiotherapeut is verantwoordelijk voor de fysiotherapeutische behandeling en begeleiding van patiënten met een longaandoening. Hierin wordt onderscheid gemaakt in de behandeling van COPD, ASTMA en andere long gerelateerde klachten. De behandeling voor deze klachten worden uitgevoerd door onze fysiotherapeut, op basis van zeer vakgerichte richtlijnen en de landelijke zorgstandaard. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd en hebben ruime ervaring op het gebied van long en adem klachten.

Indicaties bij longfysiotherapie

Wanneer je je benauwd voelt of als je problemen ondervindt bij de ademhaling, kan longfysiotherapie uitkomst bieden. Ook wanneer je last hebt van o.a. onderstaande klachten kan long fysiotherapie uitkomst bieden.

  • Benauwdheid
  • Beperkingen in dagelijks functioneren
  • Afgenomen uithoudingsvermogen
  • COPD gerelateerde klachten
  • Astma gerelateerde klachten
  • Spanningsklachten
  • Ademhalingsklachten

COPD

Je kunt bij ons terecht voor diverse behandelingen bij COPD. De behandeling kan bestaan uit medische training, ademhalingsinstructies, ontspanning, leefstijladviezen of een combinatie daarvan. Meer informatie hierover vind je op COPD – TIGRA Leeuwarden (tigra-leeuwarden.nl)

Astma

Klachten die bij astma passen, kunnen we begeleiden en behandelen tijdens en na een ziekenhuisopname. Als onderdeel van de behandeling is er aandacht voor adem- en ontspanningstechnieken.

Hoe verloopt het traject bij longfysiotherapie en COPD?

Je wordt behandeld door een gespecialiseerd long en COPD fysiotherapeut. Na het intake gesprek wordt er een uitgebreid onderzoek gedaan. Het vervolgtraject hangt af van de klachten en de aandoening.

Na een operatie aan de longen, borstkast of buik bieden wij een revalidatie programma, dat specifiek op jouw klachten wordt afgestemd. Ook in combinatie met oncologische (kanker gerelateerd) aan de longen kunnen wij je in alle fasen van de behandeling begeleiden.

Meer specifieke revalidatie ná COVID? Klik op deze link.

Onze collega’s Bryon en Marette zijn aangesloten bij het ‘longnetwerk Friesland’  Longnetwerk (COPD) – Longfysiotherapie in Friesland – (fcfysiotherapie.nl).

Wil je een afspraak maken voor longrevalidatie?
Afspraak maken
Marette van der Zwaag
Lees meer
Bryon Steeman
Lees meer