Stress gerelateerde klachten

Wat is stress?

Stress is de biologische en psychologische reactie op een stressfactor of prikkel en is in principe erg nuttig. Stressreacties zorgen ervoor dat je adequaat kunt handelen in situaties waarop dat nodig is, bijvoorbeeld het wegspringen voor een auto die je bijna aanrijdt.

Dit gebeurt vaak al, zonder dat je er bewust van bent. Stressreacties zijn dus handig en je kunt er niet zonder. Als iemand langere tijd stress ervaart gaat dit vaak gepaard met onprettige lichamelijke, mentale, emotionele en gedragsmatige veranderingen. Je hele lichaam kan door stress ontregeld raken.

Symptomen stress, overspanning, burn-out

Op verschillende gebieden kan je de gevolgen van (langdurige) stress ervaren.
Voorbeelden zijn:

  • Fysiek: toegenomen spierspanning, pijn, hartkloppingen, trillen, buikpijn, hoofdpijn, maag/darmklachten, vermoeidheid, gespannen gevoel, geen zin in seks, problemen met slapen.
  • Emotioneel: verdrietig, boos, angstig, somberheid, schrikachtig, piekeren, gejaagd, down.
  • Mentaal: geen keuzes kunnen maken, concentratieproblemen, vergeetachtig, slechte focus, hyper alert, moeite met helder denken, hak op de tak, gevoel van geen controle hebben.
  • Gedrag: meer roken/drinken/gamen/eten/medicatie , agressief, nerveus gedrag, ruzie maken, niet vooruit te branden, ongeduldig.

Als je langere tijd stress ervaart en er ontstaat een disbalans tussen wat je aankan (belastbaarheid) en wat je te verduren krijgt (belasting), worden de genoemde symptomen omvangrijker en heftiger. Je kunt overspannen raken of een burn-out krijgen.

Je bent overspannen als je langere tijd stress (weken) ervaart. Wanneer je langer dan 6 maanden deze klachten ervaart en de vermoeidheid en uitputting op de voorgrond staat, wordt dit een burn-out genoemd.

Behandeling stress gerelateerde klachten en burn-out

De behandeling van stress gerelateerde klachten bij zowel (relatief) kortdurende (overspanning) als langdurige (burn-out) klachten, bestaat uit een aantal ingrediënten en heeft als eerste doel het herstellen van balans tussen belasting en belastbaarheid.

Bij TIGRA Leeuwarden zijn wij zeer ervaren in de behandeling van werk gerelateerde en stress gerelateerde klachten. Aarzel niet en maak direct een afspraak.

Wil je van stress jouw superpower maken?
Contact