CogniTrain

Mensen uit heel Nederland komen naar ons toe om CogniTrain te volgen.
Bij TIGRA Leeuwarden kun je een reeks behandelingen volgen op basis van functieherstel en breinplasticiteit na een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH), bij aanhoudende klachten zoals Post-Covid of Pre-eclampsie, beter bekend als zwangerschapsvergiftiging of het HELPP-syndroom. Ons specifieke CogniTrain trainingstraject is speciaal ontwikkeld om ontstane disbalans in de hersenen (verder) te herstellen. We boeken al jaren veel succes met het door ons ontwikkelde CogniTrain breintraining traject in Leeuwarden.

Voor wie is CogniTrain ontwikkeld? 
CogniTrain is een unieke reeks van (24) behandelingen voor mensen met aanhoudende klachten na een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH), bij Post-Covid ofwel Long Covid. Een Niet Aangeboren Hersenletsel ontstaat door een oorzaak buiten het lichaam, bijvoorbeeld een hersenschudding. Ook kan een Niet Aangeboren Hersenletsel ontstaan door een proces in het lichaam, bijvoorbeeld een hersenbloeding of herseninfarct. Onderstaand vind je een opsomming van beide voorbeelden. Herken je de symptomen, maak een afspraak voor een intake.

Wat doe je tijdens het CogniTrain traject? 
Deze intensieve trainingen werken op basis van breinplasticiteit en bestaan wekelijks uit twee trainingen bij TIGRA Leeuwarden en drie trainingen thuis. Tijdens de training werk je aan je doorbloeding, rust en krijg je ademhalingsinstructies. Daarnaast voer je fysieke, cognitieve en auditieve oefeningen uit in combinatie met evenwichtsverstoringen. De training is uitdagend, gevarieerd en wordt afgesloten met intensieve rust.

 1. Interval training (basis of cognitief) (20-30 min)
 2. Specifieke breinplasticiteitstraining (20-30 min)
 3. Intensieve ontspanning (20-30 min) in één van onze ontspanningsruimten.

Je wordt door één van onze ervaren fysiotherapeuten begeleid bij de fysieke, cognitieve en balanstrainingen. Indien nodig krijg je 1:1 behandeling van nek/schouderregio (voorwaardenscheppend) en/of coaching in het leren ontspannen en herstellen. Je krijgt adviezen over voeding, beweging en thuistraining. Indien nodig word je doorverwezen naar een oogspecialist, voedingscoach bij TIGRA Leeuwarden of slaapfysiotherapeut. Een compleet programma, waarmee je kunt werken aan je herstel.

Hoe werkt CogniTrain?
Dit trainingsprogramma is gebaseerd op het feit dat onze hersenen kunnen worden getraind, onze hersenen zijn ‘plastisch’.  Door cognitieve (verstandelijk/breintraining) training te combineren met beweging kunnen de hersenen nieuwe verbindingen aanleggen, groeien en functies herstellen. Het gehele CogniTrain traject bestaat uit een intensief programma van 3 maanden of 24 trainingen.

Wil je ervaringen van anderen lezen over het CogniTrain programma.

Niet-Aangeboren Hersenletsel

Een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) is in te delen in twee soorten:

Traumatisch hersenletsel

Bij traumatisch hersenletsel is het letsel ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam, zoals een val van een trap, een botsing in het verkeer of een harde klap op het hoofd bij een vechtpartij. Voorbeelden hiervan zijn een hersenschudding of een hersenkneuzing.

Niet-traumatisch hersenletsel

Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam. Voorbeelden van niet-traumatisch hersenletsel zijn:

 • Beroerte/Cerebro Vasculair Accident (CVA): herseninfarct (afsluiting bloedvat), hersenbloeding.
 • Infectie: hersenen (encefalitis), hersenvliezen (meningitis), bloed (sepsis), gezwel/tumor, vergiftiging/intoxicatie (drugs, alcohol).
 • Zuurstofgebrek (hypoxie/anoxie), ten gevolge van: hartstilstand, reanimatie, bijna-verdrinking, afsluiting luchtpijp, rookvergiftiging, epilepsie, waterhoofd/hydrocephalus, stofwisselingsaandoeningen.

De gevolgen van een Niet-Aangeboren Hersenletsel zijn niet altijd zichtbaar en bevinden zich op verschillende vlakken:

 • lichamelijk (o.a. vermoeidheid, bewegingsstoornissen, evenwichtsproblemen),
  cognitieve functies (o.a. informatie verwerken, prikkels verwerken, aandachtsproblemen, korte- en lange termijngeheugen) zoals een gevoel van hersenmist.
 • persoonlijk (o.a. gedragsverandering, verandering persoonlijkheid, relaties)
 • visueel (o.a. problemen met lezen, scherpstellen, autorijden, verdragen van licht)
 • auditief (o.a. verdragen van geluid, plaatsen van de bron van het geluid)
 • zenuwstelsel (o.a.; voortdurend ‘aan’ staan, moeite om te ontspannen, slecht slapen).

Deze gevolgen hebben impact op jou als persoon, in je relaties, maar ook vaak tijdens je werk.

Nazorg Cognitive FX (Utah)

Sinds een aantal jaren is het mogelijk om, bij Cognitive FX (CFX) in Utah (Amerika) een intensief behandelprogramma te volgen. De resultaten zijn veelbelovend, hoopgevend en de patiëntervaringen zeer positief.

Onderdeel van het protocol van CFX is dat, na een intensieve week in Utah, het behandelprogramma in Nederland wordt voortgezet. Bij TIGRA Leeuwarden verzorgen we voor veel cliënten deze CFX nazorg, zodat je opgedane cognitieve training en resultaten in Nederland kunt voortzetten.

Vergoeding Cognitrain traject 

Het CogniTrain programma bestaat uit een standaard tarief en een abonnement voor 3 maanden/24 trainingen. Het standaard tarief valt onder fysiotherapie en wordt afhankelijk van je zorgverzekering vergoed vanuit het aanvullende pakket. We informeren je graag over de mogelijkheden in combinatie met je werkgever, uitkeringsinstantie of anderzijds.

Wil je meer weten over CogniTrain of direct een intake plannen?
Contact opnemen

Wil je blijven sporten na CogniTrain?

Na het CogniTrain traject kun je blijven sporten bij TIGRA Leeuwarden. Er is een goede en gemoedelijke sfeer bij ons in de praktijk en de training zaal. Iedereen is welkom, je kunt jezelf zijn. Het fitness concept bij TIGRA Leeuwarden sluit mede daardoor prima aan op het CogniTrain programma. Je kunt op je eigen niveau sporten en er is altijd een deskundige trainer in de zaal.

Ook als je het CogniTrain niet volgt kun je je aanmelden voor fitness, er zijn meerdere vormen om fit te blijven. Zo kun je naast fitness ook pilates, personal/duo training of een buiten training bij ons volgen. Bekijk het trainingsrooster om jouw mogelijkheden te bepalen.

Meld je direct aan voor fitness bij TIGRA Leeuwarden! En kom (weer) lekker in je vel!

Wil je meer informatie over Fitness?
Contact opnemen