Functioneel Neurologische Stoornissen

Functioneel Neurologische Stoornissen (FNS) is plotselinge, onverklaarbare uitval van je zicht, arm of been, een loopstoornis of epileptische aanvallen, pijnklachten, zonder dat er bij onderzoek een oorzaak wordt gevonden.

Voor veel mensen met deze aandoening staat het leven op de kop: er zijn klachten zonder een duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Patiënten met FNS kunnen last hebben van een breed scala aan symptomen, zoals verlammingen, verminderd gevoel in de huid, schokkende bewegingen, op epilepsie lijkende aanvallen, gehoorverlies of minder goed zien. En de meeste patiënten hebben in meer of mindere mate pijn.

Op scans is niks te zien. Er is dan ook niets structureel kapot in het zenuwstelsel. Er is sprake van een functionele stoornis, dat wil zeggen: het onvermogen van de hersenen om signalen op de juiste manier te verzenden en te ontvangen. Je kunt dus zeggen dat er iets mis is met je ‘boordcomputer’ en niet met de losse onderdelen.

FNS is een functioneel probleem van het zenuwstelsel, dat kan ontstaan na een periode van stress, na een ongeval, bij heftige emoties, bij paniekaanvallen, na een (ernstige) ziekte of hevige griep. Soms is er geen directe duidelijke gebeurtenis die hieraan ten grondslag ligt.

Behandeling bij FNS

De behandeling begint bij de neuroloog in het ziekenhuis met uitleg over FNS (wat is deze diagnose en wat is het niet). Daarna volgt mogelijk de verwijzing naar één van de gespecialiseerde fysiotherapeuten bij TIGRA Leeuwarden.

Juist bij deze aandoening is gerichte kennis over het traceren van de mogelijke oorzaak, een gerichte opleiding en het kunnen opbouwen van een goede therapeutische relatie belangrijk.

Bij TIGRA Leeuwarden hebben we deze kennis in huis. Neem contact op met TIGRA Leeuwarden voor een effectieve behandeling bij FNS.

Heb je vragen over FNS of wil je een afspraak maken?
Contact opnemen