COPD

Wat is COPD?

COPD omvat de aandoeningen chronische bronchitis en emfyseem. Bij COPD is er sprake van een grotendeels onomkeerbare luchtwegvernauwing. Waardoor de ademhaling wordt beperkt. Bij chronische bronchitis is er sprake van een chronische ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Bij emfyseem is er sprake van ‘rek uit de longen’ en verlies van longweefsel. Bij beide aandoeningen zijn er problemen met de zuurstofopname.

Behandeling bij COPD

Naast medicatie en/of zuurstoftherapie is het aanpassen van je leef- en beweegstijl een zeer belangrijk onderdeel van de behandeling. Daarnaast kan het aanleren van juiste hoest- en ademtechnieken zorgen voor minder benauwdheid en/of helpt om je slijm beter op te hoesten. De fysiotherapeut bij TIGRA Leeuwarden begeleid jou bij het krijgen van een betere conditie door training, om het functioneren in je dagelijks leven te verbeteren.

Indeling behandeling COPD in mate van ernst

Afhankelijk van de ernst van de bij jouw geconstateerde mate van COPD heb je recht op een aantal behandelingen uit je basisverzekering. Samen met onze therapeut wordt bekeken welk traject voor jou wenselijk en mogelijk is op basis van je keuze voor een  ziektekostenverzekering. Check voorafgaand aan je intake gesprek welke vergoeding voor jou van toepassing is. Dan kunnen we direct bespreken wat er mogelijk is.

De indeling van de behandelingen bij COPD ziet er als volgt uit:

Groep A – maximaal 5 behandelingen
Groep B1 – maximaal 27 behandelingen
Groep B2 – maximaal 70 behandelingen
Groep C/D – maximaal 70 behandelingen

COPD en Stoppen met Roken

Als je rookt en COPD hebt, dan is stoppen met roken één van de belangrijkste acties die je kunt doen. Met de juiste hulp van onze stoppen-met-roken-coach in Leeuwarden wordt het stoppen met roken makkelijker en vergroot je de kans op een definitieve stop.

Bij TIGRA Leeuwarden word je begeleid door een gekwalificeerd Stoppen met roken – coach. TIGRA Leeuwarden is opgenomen in het Kwaliteitsregister voor Stoppen met Roken. Wij helpen jou graag van het roken af, wanneer zet jij de stap?

Bron: Fletcher en Peto

Verwijzing via arts 

Je huisarts of longarts dient jou te verwijzen via Vital Health, een onderdeel van Ketenzorg waar TIGRA Leeuwarden bij aangesloten is. Verwijzen via ZorgDomein kan ook.

Als deze verwijzing bij ons binnenkomt nemen we zo snel mogelijk met jou contact op voor het maken van een intakeafspraak.

Heb je COPD en wil je een afspraak maken?
Contact opnemen