COPD

Wat is COPD?

COPD omvat de aandoeningen chronische bronchitis en emfyseem. Bij COPD is er sprake van een grotendeels onomkeerbare luchtwegvernauwing. Waardoor de ademhaling wordt beperkt. Bij chronische bronchitis is er sprake van een chronische ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Bij emfyseem is er sprake van ‘rek uit de longen’ en verlies van longweefsel. Bij beide aandoeningen zijn er problemen met de zuurstofopname.

Behandeling bij COPD

Naast medicatie en/of zuurstoftherapie is het aanpassen van je leef- en beweegstijl een zeer belangrijk onderdeel van de behandeling. Daarnaast kan het aanleren van juiste hoest- en ademtechnieken zorgen voor minder benauwdheid en/of helpt om je slijm beter op te hoesten. De fysiotherapeut bij TIGRA Leeuwarden begeleid jou bij het krijgen van een betere conditie door training, om het functioneren in je dagelijks leven te verbeteren. Lees de informatie op deze pagina goed door als je meer wilt weten over de specifieke behandeling die wij toepassen.

Indeling behandeling COPD in mate van ernst

Afhankelijk van de ernst van de bij jouw geconstateerde mate van COPD heb je recht op een aantal behandelingen uit je basisverzekering. Samen met de fysiotherapeut bij TIGRA Leeuwarden wordt bekeken welk traject voor jou wenselijk en mogelijk is op basis van je ziektekostenverzekering.

Check voorafgaand aan je intake gesprek bij je zorgverzekeraar welke vergoeding voor jou van toepassing is. Dan kunnen we tijdens de intake direct bespreken welke mogelijkheden er zijn voor jou. Het is bovendien goed om te weten dat de eerste 20 COPD behandelingen van het eigen risico af gaan, mits je Eigen Risico al elders is gebruikt. In sommige gevallen moet je zelf bijbetalen. Informeer daarom goed wat voor jou van toepassing is.

De indeling van de behandelingen bij COPD ziet er als volgt uit:

Groep A – maximaal 5 behandelingen
Groep B1 – maximaal 27 behandelingen
Groep B2 – maximaal 70 behandelingen
Groep C/D – maximaal 70 behandelingen

COPD en Stoppen met Roken

Als je rookt en COPD hebt, dan is stoppen met roken één van de belangrijkste acties die je kunt doen. Met de juiste hulp van onze stoppen-met-roken-coach in Leeuwarden wordt het stoppen met roken makkelijker en vergroot je de kans op een definitieve stop.

Bij TIGRA Leeuwarden word je begeleid door een gekwalificeerd Stoppen met roken – coach. TIGRA Leeuwarden is opgenomen in het Kwaliteitsregister voor Stoppen met Roken. Wij helpen jou graag van het roken af, wanneer zet jij de stap?

Bron: Fletcher en Peto

Verwijzing via arts 

Je huisarts of longarts dient jou te verwijzen via Vital Health, een onderdeel van Ketenzorg waar TIGRA Leeuwarden bij aangesloten is. Verwijzen via ZorgDomein kan ook.

Als deze verwijzing bij ons binnenkomt nemen we zo snel mogelijk met jou contact op voor het maken van een intakeafspraak.

Longrevalidatie bij TIGRA Leeuwarden

In Nederland hebben bijna 600.000 mensen COPD, een ziekte die helaas niet te genezen is. Wat minder bekend is, is dat het wel mogelijk is om achteruitgang te vertragen door je klachten te verminderen en je persoonlijke omstandigheden te optimaliseren. Wil jij hier aan werken? Laat het ons direct weten. 

We informeren je graag over de behandeling bij COPD bij TIGRA Leeuwarden. Onze maatwerk behandelmethodes zijn qua aanpak vaak net even anders dan de reguliere richtlijnen. We werken wél naar de richtlijn voor fysiotherapie toe, maar kijken daarnaast ook naar externe factoren die van invloed kunnen zijn. We lichten dit graag persoonlijk aan je toe.

Onze werkwijze

Bij TIGRA Leeuwarden kijken we naar jou als persoon, niet alleen naar je klacht. Dit komt ook tijdens onze behandelingen naar voren. Je leert hoest- en ademtechnieken en we trainen de belastbaarheid, zodat je je eigen balans kunt vinden tussen ‘aan’ en ‘uit’ staan. We leren je te ontspannen en we werken aan emotie- en spanningscontrole. Al deze onderdelen hebben invloed op je ademhaling en benauwdheid.

Heb je COPD en wil je een afspraak maken?
Afspraak maken