Hyperventilatie
Wat is hyperventilatie
Hyperventilatie, ook wel dysfunctionele ademhaling genoemd betekend letterlijk ‘teveel’ (hyper) ademen (ventilatie). Dit een acute hyperventilatie zijn, waarbij de versnelde, opgejaagde ademhaling plotseling op komt: je krijgt een aanval. Deze vorm is het meest beangstigend. Bij chronische hyperventilatie hyperventileer je voortdurend, vaak zonder dat je dit zelf merkt
Oorzaak en symptomen
Hyperventilatie is vaak een symptoom van angst, stress, paniek of oververmoeidheid, waarbij je gejaagd/gespannen bent en daarbij sneller ademt. Als we ademen, ademen we zuurstof in en koolstofdioxide (CO2) uit. Omdat je bij een opgejaagde ademhaling sneller uitademt, daalt de CO2-waarde in je bloed. Het bloed wordt minder zuur. Er ontstaan daardoor verschillende symptomen, waaronder:
– vermoeidheid
– duizeligheid
– pijn of beklemming op uw borst
– hartkloppingen
– opgejaagde ademhaling
– benauwdheid
– pijnlijke spieren
– brok of kriebel in de keel
– tintelingen
– trillingen
– angst en paniekaanvallen
– depressie
– concentratiestoornissen
Na een aanval van hyperventilatie kunt u last krijgen van:
– diarree
– buikpijn
– hoofdpijn
– rugpijn
– grieperig gevoel
– slapeloosheid
Behandeling hyperventilatie
Ademhalingsoefeningen
Bij de behandeling van een dysfunctioneel adempatroon werken ademhalingsoefeningen vaak erg goed. Wij leren je om je adem onder controle te krijgen, met je buik te ademen en te ontspannen. De psychosomatisch fysiotherapeut beschikt over veel oefeningen en technieken om een juiste oefening voor je te vinden.
Daarnaast kan je met de psychosomatisch fysiotherapeut de oorzaak van je verkeerde ademhaling achterhalen en ook deze aanpakken. Je kan daarmee situaties en triggers die hyperventilatie uitlokken herkennen en ze zelf leren aanpakken.
Hier lees je het verhaal van een cliënte van ons tijdens een aanval van hyperventilatie:
‘Enorme angst, benauwd, steken op de borst… Hyperventilatie!’
Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met u op.