Bjorn Doewes

Functie: Adviseur Arbeid & Gezondheid
Email: b.doewes@tigra.nl

Vanaf 2000 ben ik werkzaam in de gezondheidszorg als fysiotherapeut en ergonomisch adviseur (interne opleiding ergonomie). Sinds 2008 ben ik werkzaam als Arbeids- en Bedrijfsfysiotherapeut. Mijn interesse binnen de fysiotherapie heeft zich geconcentreerd op: sport, revalidatie (Master COPD en Hart, ouderen zorg, NAH), arbeid/gezondheid en ergonomie.

Ik merk dat de brede kennis die ik heb opgedaan goed van pas komt binnen de Arbeids- en Bedrijfsfysiotherapie. Als Arbeids/Bedrijfsfysiotherapeut vormt opsporing van de oorzaak van de gezondheidsproblemen, en deze bij de bron aan te pakken in plaats van symptoombestrijding, een grote uitdaging. In werk gerelateerde situatie komt dit neer op de vraag: ´Waarom kan de ene medewerker wel klachten ontwikkelen/krijgen,  terwijl een andere collega met dezelfde werkzaamheden vrij van klachten blijft of deze pas op een later tijdstip ontwikkeld?´ Bij het beantwoorden van deze vraag, wordt gekeken naar de volgende zaken: arbeidsbelasting, verzuim, vitaliteit, werkvermogen, inzetbaarheid en tevredenheid van medewerkers.
Door voorlichting, houdingscorrectie, gerichte trainingen en desnoods het aanpassen van de werkomgeving (in de breedste zin van het woord), kunnen veel klachten, zelfs bij oudere werknemers, worden voorkomen.
Het voorkomen van fysieke klachten wordt in de toekomst steeds belangrijker aangezien er minder aanbod van jonge werknemers is en oudere werknemers steeds langer moeten doorwerken. Daarom kijken we nu ook steeds meer naar het wekvermogen van de oudere medewerker. Het nemen van eigen verantwoordelijkheid op het gebied van fitheid en eigen gezondheid binnen je mogelijkheden speelt hierin ook een belangrijke rol (onderdeel van het gezondheisdmanagement).

Gezondheidsmanagement is een van de gebieden die ik belangrijk vind en waar ik veel mee bezig ben, omdat ik geloof dat het bijna nooit alleen aan de werkhouding ligt. Het op peil c.q. gezond houden van lichaam en geest is erg belangrijk om werkzaamheden goed te kunnen (blijven) uitvoeren. Immers gezonde medewerkers in een gezonde werkomgeving, leveren minder ziekteverzuim en minder productieverlies op.

Door regelmatig te fietsen, hard te lopen of te fitnessen houd ik mijn eigen belastbaarheid op peil. Tevens is dit voor mij ook een stuk geestelijke ontspanning. Deze zijn dus beide onderdeel van mijn eigen gezondheidsmanagement.

Tot ziens bij TIGRA Leeuwarden

Wil je een afspraak maken bij Arbeid & Gezondheid bij TIGRA Leeuwarden?