Heb jij (winter)depressie of seasonal affective disorder?

Wij informeren je graag over het belang van fysieke training in de herfst ter preventie van depressie of seasonal affective disorder.

De herfst is een seizoen waarin de dagen korter worden en de temperaturen dalen. Dit kan leiden tot een verandering in ons humeur en energieniveau. Seasonal Affective Disorder (SAD) is een vorm van depressie die kan optreden tijdens de herfst- en wintermaanden. Dit kan worden veroorzaakt door een gebrek aan zonlicht en een verandering in onze biologische klok. Fysieke training kan helpen om SAD te voorkomen en ons humeur en energieniveau te verbeteren. Hieronder staan enkele redenen waarom fysieke training belangrijk is in de herfst:

  1. Verhoogt de productie van endorfines: Fysieke training kan de productie van endorfines stimuleren, wat kan helpen om ons humeur te verbeteren en ons energieniveau te verhogen. Endorfines zijn neurotransmitters die ons een gevoel van geluk en welzijn geven.
  2. Verbetert de slaapkwaliteit: Regelmatige fysieke training kan de slaapkwaliteit verbeteren, wat kan helpen om SAD te voorkomen. Een goede nachtrust kan ons humeur en energieniveau verbeteren.
  3. Verhoogt de bloedcirculatie: Fysieke training kan de bloedcirculatie verbeteren, wat kan helpen om ons lichaam te voorzien van zuurstof en voedingsstoffen. Dit kan ons humeur en energieniveau verbeteren.
  4. Verbetert de immuniteit: Regelmatige fysieke training kan de immuniteit verbeteren, wat kan helpen om ons lichaam te beschermen tegen ziekten en infecties. Dit kan ons humeur en energieniveau verbeteren.
  5. Verbetert de concentratie: Fysieke training kan de concentratie verbeteren, wat kan helpen om ons humeur en energieniveau te verbeteren. Een betere concentratie kan ons helpen om ons beter te voelen en ons werk efficiënter te doen.
  6. Buiten sporten: Buiten sporten kan extra voordelen bieden, zoals frisse lucht en zonlicht. Regelmatig buiten sporten kan de aanmaak van immuniteitscellen bevorderen en ons humeur en energieniveau verbeteren.
  7. Voorkomt dementie: Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging de kans op dementie verkleint. Dit kan een extra reden zijn om regelmatig te sporten in de herfst.

Kortom, fysieke training kan helpen om SAD te voorkomen en ons humeur en energieniveau te verbeteren. Regelmatige fysieke training kan de productie van endorfines stimuleren, de slaapkwaliteit verbeteren, de bloedcirculatie verbeteren, de immuniteit verbeteren, de concentratie verbeteren en dementie voorkomen. Buiten sporten kan extra voordelen bieden, zoals frisse lucht en zonlicht.

Vind jij het lastig om zonder stok achter de deur het sporten in de herfst te starten of vol te houden? Wij helpen je hier graag bij.

Speciaal voor mensen met depressieve klachten hebben wij het DeFiT programma ontwikkeld. Dit is een fysieke training bij Depressie, waarbij je begeleid wordt door een fysiotherapeut bij TIGRA Leeuwarden die hierin is gespecialiseerd.

Meer weten over DeFit?
DeFit
Afspraak maken voor DeFit?
Afspraak maken