Hannie vertelt wat ze allemaal heeft bereikt

Bij Hannie Bruinsma is in 1989 Multiple Sclerose geconstateerd. Sinds enige tijd sport ze nu onder begeleiding van een fysiotherapeut bij TIGRA Leeuwarden. Hannie is een zeer positief ingestelde dame. Toen we haar onlangs vroegen om haar verhaal te delen, stemde ze direct in. Vandaag zit ze naast mij in haar prachtige paarse outfit. Ze vertelt dapper hoe het lang geleden allemaal begon. Een en al respect voor deze dame. Lees je mee?

Het was in 1989 toen Hannie na een fikse griep en kreeg zonder het te weten haar eerste schub (= een teken van een actieve ziekte/ontsteking in het brein of ruggenmerg) kreeg. Kort daarna kon ze niet meer lopen en belandde ze al vrij snel in een rolstoel. Ook het gevoel in handen en vingers ging snel achteruit. Bij nader onderzoek in Groningen werd de diagnose progressieve MS geconstateerd. Hannie haar moeder had ook MS en woonde destijds bij Hannie en haar man in huis. In de garage was een speciale kamer ingericht voor haar moeder. Hannie haar zus, die 5 jaar ouder is, heeft ook MS.

“Toen mijn MS werd geconstateerd moest mijn moeder helaas verhuizen naar een verzorgingstehuis. Ik kon niet meer boven komen, dus de kamer in de garage heb ik toen zelf in gebruik genomen. Een moeilijke, maar niet te voorkomen keuze, vertelt Hannie.”

Al na een tijdje bleek dat de kamer in de garage in de toenmalige woning ook voor Hannie niet meer de oplossing was. Zelfs een deur open krijgen ging niet meer en ook praten werd moeilijker. Een woning bij het Leeuwarder bos was een super goed alternatief. Ondanks alles bleef Hannie enorm positief, ze ging zelfs op rolstoeldansen met haar man. Door haar onuitputtelijke wilskracht en doorzettingsvermogen gebeurde er in de jaren daarna het volgende.

“Ruim dertig jaar na de diagnose had ik er tabak van, zegt Hannie. Maar ik bleef natuurlijk wel positief, dat ben ik van nature. Ik wou van de medicatie af en maakte een afspraak met mijn neuroloog. Voor mijn epilepsie kreeg ik medicijnen en botox voor de spasmen in mijn gezicht en handen. Ik was klaar met al die medicijnen, maar dat zag de neuroloog niet zitten”, vervolgt ze.

Toen Hannie toch minder medicijnen ging gebruiken, volgde er een heftige periode. Eerst ging het slechter, maar daarna boekte Hannie toch weer vooruitgang. Voldoende reden voor Hannie om een revalidatietraject aan te vragen. Zo kwam ze terecht bij Revalidatie Friesland. Na 8 maanden trainen kon de rolstoel aan de kant en kwam de rollator daarvoor in de plaats.

Bij Revalidatie Friesland was het traject afgerond en werd haar aangeraden om het vervolg van het herstel voor te zetten bij TIGRA Leeuwarden. Met het doel om de spieren steviger te maken ging Hannie onder begeleiding sporten bij ons. Het is nu tweëenhalfjaar geleden dat Hannie bij ons kwam. Een rollator was voor haar destijds geen optie, dus kreeg Hannie een rollator te leen van TIGRA Leeuwarden. Vol moed ging ze aan de slag in de sportzaal met collega fysiotherapeut Erik en later bij Bryon. Door zeer gerichte trainingen kwam ze tot het volgende resultaat.

Momenteel loopt Hannie thuis gemiddeld 7 kilometer in één wandeling en dat is een geweldig resultaat. Ze liep eerst één woning voorbij, daarna twee en zo liep ze steeds een beetje verder. Bij Bryon krijgt ze balans oefeningen en allerlei andere oefeningen om haar spieren steeds iets sterker te maken en sterk te houden.

Om het sporten nog wat aan te vullen, zwemt Hannie ook nog elke week. Haar doel is om binnenkort te gaan aquajoggen. Velen hebben respect voor haar doorzettingsvermogen en dat is ook precies wat haar zo ver heeft gebracht. Hannie wil aan alle mensen met MS het volgende zeggen; Geef nooit op!

“Mijn driewielfiets brengt me overal, ik ben daar super blij mee! Op den duur wil ik nog weer in een auto kunnen rijden. Dan kan ik naar mijn zoon in Oss. Mijn man vindt dat niks, maar ik zet mijn eigen zin gewoon door. Ik ben tien jaar coördinator geweest bij de MS vereniging, prachtig om mensen te helpen die net de diagnose MS hebben gekregen.”

“Mijn ervaring met TIGRA Leeuwarden is perfect. Ik geef zelf wel aan als een toestel in de fitnesszaal niet goed voelt, zegt Hannie. Mijn fysiotherapeut Bryon past de oefening daar dan weer op aan, zodat ik de oefening op een andere manier kan voortzetten. Ik kan het met volle teugen zeggen dat ik bij TIGRA Leeuwarden sport en dat mij dat zo goed bevalt!”

Super bedankt voor het delen van je verhaal Hannie en heel veel succes met het behalen van je mooie doelen! Daar gaan we samen met jou verder aan werken!

Wil je in contact komen met TIGRA Leeuwarden?