Review behandeling na hersenletsel

Seke Brouwer vertelt haar ervaringen bij TIGRA Leeuwarden en wat de behandeling haar heeft opgeleverd. We zijn super trots op Seke en bedanken haar ook via deze weg dat ze haar verhaal zo openlijk deelt met ons en met jullie als lezer. Lees je mee?

“In januari 2022 ben ik geopereerd aan een hersenabces, en dan heb je hersenletsel zoals ze dat noemen. Na veel zelf aanmodderen en niet de juiste hulp krijgen (NL is een land waar we maar moeten leren accepteren dat we iets mankeren) ben ik uiteindelijk via via bij TIGRA Leeuwarden terecht gekomen. In september heb ik mijn intake gesprek gehad met Jonathan, spannend want ik hou totaal niet van sporten en ontspannen en dat is nou juist wel de bedoeling van dit traject.

Het gesprek voelde direct goed, ik werd begrepen. Jonathan luisterde, hoorde en zag waar ik tegenaan liep, mijn frustratie, het niet “gewoon” kunnen functioneren zoals voorheen. Niet motor rijden, niet lopend naar de sterren kijken, niet kunnen werken zoals ik wil, niet op de juiste woorden kunnen komen, veel  dingen vergeten, teveel prikkels, weinig naar feestjes, prikkelbaar, moe. Gelukkig kon ik ook veel dingen nog wel maar juist die dingen die niet meer kunnen die zie je en daar wordt je ook elk moment van de dag aan herinnerd.

Na het gesprek had ik zin om te starten maar het was toch ook wel spannend, want wat kun je precies verwachten? Ik had veel positieve verhalen gelezen maar ook dat het zwaar en best wel pittig is en ook dat de klachten eerst kunnen verergeren. En dat laatste bleef hangen, de rampscenario’s speelden zich al af in mijn hoofd: Hoe moet ik het combineren met mijn leven, mijn werk als kapper (zzp’er), en thuis, hoe kapot ga ik, kan ik dit wel?

Nou laat ik dan direct zeggen die rampscenario’s zijn nergens voor nodig. Ja af en toe ga je kapot, en vervloek je alles en iedereen, ben je boos en gefrustreerd, maar ach dat gebeurd zonder de training ook al. Jonathan heeft me geweldig geholpen, hoe strontvervelend hij ook was! Hij zag wat ik nodig had, hoe ver hij kon gaan om me op een bepaald punt te krijgen. Bij mij was het vooral de frustratie en de boosheid, dat de voor mij simpele dingen niet meer zo simpel gaan, en dat punt zocht hij vaak op (soms met gevaar voor zijn eigen leven😉) en dan zorgde Jonathan ook voor de rust.

Nu ik het traject heb afgerond kan ik zeggen dat mijn evenwicht weer helemaal goed is (dit was al na een aantal weken een stuk verbeterd). Ik heb geleerd te ontspannen op een manier die bij mij past, want van de rustgevende muziek werd ik gek. Mijn hartslag zit weer een stuk lager. Ik ben veel minder vermoeid, en als dat wel gebeurt weet ik de reden vaak wel (het doseren is niet zomaar klaar). Ik zoek de prikkels nu op, want ik geloof dat als ik Jonathan met zijn irritante gedrag in mijn hoofd kan buiten sluiten dan kan ik ook met de “gewone” prikkels leren omgaan.

Het leren accepteren blijft een ding, daar heb ik me heel lang tegen verzet maar ook dat stukje begint te komen, de dingen zijn anders maar dat is niet erg, ook als het niet 100% perfect gaat is het goed. Ik ben heel blij en dankbaar dat ik bij TIGRA Leeuwarden (en in mijn geval Jonathan) terecht ben gekomen, zonder hen had ik niet gestaan waar ik nu ben. Zoals ik al zei hou ik niet van een sportschool, maar bij TIGRA Leeuwarden is de sfeer geweldig. Je kan volledig jezelf zijn, je bent niet degene die iets mankeert, je wordt niet aangestaard omdat je anders bent (en als je wel aangestaard wordt is het omdat ze de training interessant vinden). Alle fysiotherapeuten die ik heb meegemaakt waren geweldig, iedereen wil je helpen in de zaal (irriteren in mijn geval) en ze zijn ook oprecht geïnteresseerd in je. Kortom een geweldig team en ik heb er met plezier getraind (en dat zegt heel wat).”