Boekentip: hersenschorsing
Dag 57: ‘Ik lig in bed, vrienden willen langskomen, maar ik kan niemand zien. Als ik praat, doet alles pijn. De gordijnen blijven dicht.’
Margôt Ros (bekend van Toren C) schreef samen met haar partner Jeroen Kleijne het boek Hersenschorsing. Ros krijgt tijdens een voorstelling een harde klap op haar hoofd. De diagnose is een lichte hersenschudding, maar maanden later is ze nog steeds niet in staat te functioneren.
‘Hersenschorsing‘ is in dagboekvorm geschreven en verhaalt met veel humor over haar ongeluk, ‘de hersenellende’ en haar revalidatie.
Dit boek hebben wij gekregen van één van onze revalidanten met NAH (niet aangeboren hersenletsel) en gaat sindsdien van patiënt naar patiënt en is onder collega’s ook erg populair. Dit boek geeft veel (h)erkenning voor het proces, de strijd én de beperkingen van mensen met cognitieve problemen na een hersenschudding, bij long-covid, bij een CVA/TIA of na een zware burn-out.
Met de term cognitieve functies worden functies bedoeld die te maken hebben met het verwerken van informatie zoals waarneming, aandacht, concentratie, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en vaardigheden. Stoornissen in één of meer van de cognitieve functies kunnen aanleiding geven tot problemen in het dagelijks leven. Zoals vergeetachtigheid, niet op woorden kunnen komen, problemen niet kunnen oplossen, verstoring van het dag- en nachtritme, verdwalen, zichzelf en het huishouden niet meer verzorgen en apathie.
Hersenschorsing‘ is een boek vol humor en hoop. Hoop en vertrouwen dát het anders kan. Dit is precies wat veel wordt ervaren tijdens het breinplasticiteitstraject (CFX training).
Heb jij hersenletsel, of ken je iemand in je omgeving, dan is dit zeker een aanrader! (ook in luisterboek).
Voor meer informatie over CFX training.