Cognitrain
Cognitrain is een traject voor klachten bij Niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De training bestaat uit een intensief traject:
- Interval training (basis of cognitief) (20-30 min)
- Specifieke breinplasticiteitstraining (20-30 min)
- Intensieve ontspanning (20-30 min)
Je wordt begeleid bij fysieke, cognitieve en balanstrainingen. Indien nodig krijg je 1:1 behandeling van nek/schouderregio (voorwaardenscheppend) en/of coaching in het leren ontspannen en herstellen. Je ontvangt adviezen m.b.t. voeding, beweging en thuistraining en indien nodig word je doorverwezen naar een oogspecialist, voedingscoach of slaapfysiotherapeut.
Deze specifieke training is gericht om de ontstane disbalans in het brein te herstellen.
Het programma gaat uit van het feit dat onze hersenen kunnen worden getraind, onze hersenen zijn ‘plastisch’. Door cognitieve (verstandelijk) training te combineren met beweging kunnen de hersenen nieuwe verbindingen aanleggen, groeien en functies herstellen.
Niet-aangeboren hersenletsel
Een Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is in te delen in twee soorten:
- Traumatisch hersenletsel
Bij traumatisch hersenletsel is het letsel ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam, zoals een val van een trap, een botsing in het verkeer of een harde klap op het hoofd bij een vechtpartij. Voorbeelden hiervan zijn een hersenschudding of een hersenkneuzing.
- Niet-traumatisch hersenletsel
Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam. Voorbeelden van niet-traumatisch hersenletsel zijn:
- Beroerte/Cerebro Vasculair Accident (CVA): herseninfarct (afsluiting bloedvat), hersenbloeding.
- Infectie: hersenen (encefalitis), hersenvliezen (meningitis), bloed (sepsis), gezwel/tumor, vergiftiging/intoxicatie (drugs, alcohol).
- Zuurstofgebrek (hypoxie/anoxie), ten gevolge van: hartstilstand, reanimatie, bijna-verdrinking, afsluiting luchtpijp, rookvergiftiging, epilepsie, waterhoofd/hydrocephalus, stofwisselingsaandoeningen.
De gevolgen van NAH zijn niet altijd zichtbaar en bevinden zich op verschillende vlakken:
- lichamelijk (o.a. vermoeidheid, bewegingsstoornissen, evenwichtsproblemen),
- cognitieve functies (o.a. informatie verwerken, prikkels verwerken, aandachtsproblemen, korte- en lange termijngeheugen)
- persoonlijk (o.a. gedragsverandering, verandering persoonlijkheid, relaties)
- visueel (o.a. problemen met lezen, scherpstellen, autorijden, verdragen van licht)
- auditief (o.a. verdragen van geluid, plaatsen van de bron van het geluid)
- zenuwstelsel (o.a.; voortdurend ‘aan’ staan, moeite om te ontspannen, slecht slapen).
Deze gevolgen hebben impact op de persoon, relaties en bijvoorbeeld het werk.
Nazorg Cognitive FX (Utah)
Sinds een aantal jaren is het mogelijk om, bij Cognitive FX (CFX) in Utah (Amerika) een intensief behandelprogramma te volgen. De resultaten zijn veelbelovend, hoopgevend en de patiëntervaringen zeer positief.
Onderdeel van het protocol van CFX is dat, na een intensieve week in Utah, het behandelprogramma thuis wordt voortgezet. Bij TIGRA Leeuwarden verzorgen we voor veel cliënten deze nazorg, zodat je de gedane ervaringen en resultaten ook thuis goed kunt voortzetten.
Neuroplasticiteit.
Deze intensieve training bestaat wekelijks uit twee trainingen bij TIGRA Leeuwarden en drie trainingen thuis. In de training wordt gewerkt aan doorbloeding, rust en ademhalingsinstructies. Daarnaast voer je fysieke, cognitieve en auditieve oefeningen uit in combinatie met evenwichtsverstoringen. De training is uitdagend, divers en wordt afgesloten met intensieve rust.
Vergoeding cognitrain
Het cognitrain programma valt onder fysiotherapie en wordt verzekerd vanuit het aanvullende pakket. Vraag ook naar de mogelijkheden voor vergoeding vanuit je werkgever, uitkeringsinstantie of tegenpartij in het geval van letselschade.
Wij nemen graag de tijd voor u.