Tennisarm
Wat is een tennisarm
Tennisarm is een benaming voor klachten van pijn aan de buitenzijde van de elleboog, welke soms uitstraalt tot in de hand en vingers. Door deze pijn ervaren mensen vaak een beperking in het uitvoeren van diverse dagelijkse activiteiten en/of werk.
Tennisarm is een term die we in de volksmond gebruiken. Het wordt ook wel epicondylitis lateralis, laterale epicondylalgie of tenniselleboog genoemd. De aandoening behoort tot de specifieke RSI/KANS klachten.
- Pijn aan de buitenkant van de elleboog, ter hoogte van de laterale epicondyl (buitenste botknobbel van de ellepijp);
- Uitstralende pijn in de (onder)arm, vingers en hand;
- Tintelingen/doofheid en krachtsverlies in de (onder)arm, vingers en hand;
- Beperking in activiteiten waarbij de spier aangespannen of gerekt wordt (muizen, typen, iets opendraaien, iets vastpakken, strekken elleboog).
Oorzaak van een tennisarm
De oorzaken van een tennisarm kunnen, net als bij andere RSI/KANS klachten, divers zijn:
Wanneer de belasting op bepaalde lichaamsdelen groter is dan de belastbaarheid, ontstaat er een dysbalans die kan leiden tot de klachten. Het is vaak een combinatie van onderstaande 3 groepen factoren die voor deze dysbalans of overbelasting zorgt of deze in stand houdt.
- Factoren die te maken hebben met houding en/of beweging:
- Onjuiste (werk)houding, verkeerd ingestelde werkplek
- Herhaaldelijke bewegingen van de onderarm
- (te) zware krachtsinspanningen moeten leveren met de armen/handen
- Persoonlijke factoren
- Stress
- Hypermobiliteit
- Verminderde conditie
- Perfectionisme/ijverigheid
- Omgevingsfactoren
- Werkstress/werkdruk
- Bedrijfscultuur
- Sociale omgeving/steun
Behandeling van een tennisarm
Samen met de fysiotherapeut kijkt u naar uw balans in belasting en belastbaarheid. Door een gerichte intake en onderzoek wordt een behandelplan opgesteld om uw klachten te verminderen. Wij streven naar een actieve aanpak, wat betekent dat u bijvoorbeeld oefeningen mee krijgt voor thuis of op het werk, of dat u bij ons komt oefenen. Een preventieplan is vaak onderdeel van de behandeling.
Naast het herstellen van de dysbalans op actieve wijze (oefenen) kan de fysiotherapeut ook voorwaardescheppende behandelingen uitvoeren, zodat het herstel van de klachten sneller gaat. Bijvoorbeeld :
- Massage
- Dry Needling
- Shockwave
- Medical taping
Wanneer blijkt dat de persoonsfactoren een invloed hebben op uw klacht, kunt u bij onze psychosomatisch fysiotherapeuten terecht, om hiermee gericht aan de slag te gaan. Wij kunnen u technieken aanleren om uw spieren te ontspannen met bijvoorbeeld EMG myofeedback of hartcoherentietraining, ontspanningsoefeningen of u leert (beter) omgaan met uw grenzen of emoties.
Wanneer er sprake is van verzuim op uw werk, bieden wij voor u en uw werkgever ook gespecialiseerde RSI trajecten aan, waarin een combinatie van behandelingen geboden wordt. Zo kan er bijvoorbeeld een werkplekonderzoek gedaan worden.
Wij nemen op werkdagen binnen 24 uur contact met u op.