COVID 19 klachten

COVID-19 en onze unieke visie

Wanneer er sprake is van een afwijkend beloop bij herstel na een COVID-SARS-19 besmetting, kijken we bij TIGRA Leeuwarden bij de intake én tijdens het traject naar alle factoren die herstelbelemmerend (kunnen) zijn én je veerkracht verminderen. Kortom: het veel ‘aan’ staan en moeite hebben met ‘uit’ kunnen. Ervaar jij dat ook? Maak een afspraak, stel niet (langer) uit. Dan gaan we samen werken aan jouw herstel.

Tijdens onze behandeling werken we in 3 fases:

  • In 1e 6 weken wordt gewerkt aan lichaamsbewustzijn, wennen aan trainingsprikkels, educatie over belasting/belastbaarheid, acceptatie, zelf effectiviteit. Je leert ‘uit’ staan en krijgt inzicht en (h)erkenning
  • Het vervolg van het traject richt zich op het opbouwen van je functies en vaardigheden i.r.t. het bewegend functioneren door training in onze zaal, waarbij eigen regie erg belangrijk is. Je word én fitter én bewuster en leert andere keuzes te maken en ‘aan’ af te wisselen met ‘uit’. We werken in groepen, zodat je van elkaar kunt leren en je kunt praten met lotgenoten.
  • Wanneer er na een toegenomen fysieke conditie/belastbaarheid Cognitieve klachten over blijven, dan wordt het traject vervolgd met ons specifieke CogniTrain traject. CogniTrain is gericht op functieherstel van cognitieve functies bij cliënten met NAH. We maken een duidelijke koppeling naar algemene dagelijkse handelingen, hobby, werk en sociale activiteiten.

Indien nodig werken we intern samen met andere TIGRA Leeuwarden collega’s:

Extra informatie 
De afgelopen jaren hebben we gezien welke gevolgen Corona kan hebben op onze gezondheid en vitaliteit. Zowel mensen die ‘slechts’ milde klachten hebben gehad, als mensen die opgenomen waren in het ziekenhuis komen bij ons voor begeleiding in het na-traject vanwege blijvende corona (post covid) klachten.

Veel gehoorde klachten zijn:

  • (ernstige) vermoeidheid
  • Problemen met de ademhaling / benauwdheid
  • Problemen met slapen
  • Gespannen / gejaagd gevoel / angst
  • Niet herstellen van inspanning
  • Verlies van spierkracht

Fysiotherapie is een goede manier om aan deze post COVID klachten te werken. Bij TIGRA Leeuwarden zijn wij gespecialiseerd in de begeleiding van mensen die corona hebben gehad. Soms werken wij hierbij samen met de slaapoefentherapeut, ademtherapeut of psychosomatisch therapeut, zo kunnen we voor elke klacht de beste begeleiding bieden.

Wanneer kom je in aanmerking voor behandeling en vergoeding?

Iedereen die corona heeft gehad en op de reguliere ziekenhuisafdeling heeft gelegen of thuis ernstig ziek is geweest komen in aanmerking voor de ruimere dekking van de basisverzekering.

Bij post-coronazorg is het belangrijk dat er eerst een indicatie wordt afgegeven door je huisarts of een longarts. De zorg is alleen bedoeld als je langdurig klachten hebt, zoals vermoeidheid en/of benauwdheid.

De extra paramedische zorg voor ex-covid-patiënten moet binnen een half jaar na opname in het ziekenhuis plaatsvinden. Dit kan eventueel verlengd worden door een medisch specialist. Het enige wat je zelf moet betalen, is het eigen risico van je zorgverzekering.

Heb je aanhoudende klachten na corona?
Contact opnemen